Deel 1 van het vierluik "Losmaken"


In het vierluik: 'Losmaken' presenteer ik iedere week een  foto uit de bijzondere fotoreportage die ik in samenwerking met fotograaf Emiel Lops en stylist/kunstenares Eugenie Ligthart heb mogen maken.

De foto's illustreren mijn visie en idealen als uitvaartverzorgster. De foto's prikkelen, maken iets los en stimuleren het dialoog over afscheid en verlies.

In dit eerste deel de foto 'Stilstaan'


Stilstaan

Wanneer een leven wordt verloren en een lege plek achterblijft sta je stil. Je dagelijkse leven, gewoontes en zelfs de sleur bewegen niet meer mee. De orde van de dag is ontregeld.

Logisch ook, want hoe kan alles geroutineerd door blijven draaien als er een schakel mist. De geoliede machine lekt en staat stil.

Daarentegen lijkt alles om je heen sneller en harder te draaien dan ooit tevoren. Bijhouden voelt als het continu misgrijpen naar houvast. Het is vermoeiend, frustrerend en oneerlijk.

Het ergste is nog, het gevoel, dat de wereld om je heen zo stoïcijns door gaat met leven, dat deze niet beseft en doorheeft dat de jouwe doodstil staat. Het lijkt wel of dat het gemis van jouw schakel niet op valt bij deze massa.

Maar als je goed kijkt zie je dat je er niet alleen voor staat. Familie en vrienden proberen samen met jou het lek enigszins op te vangen, zodat jouw machine weer zijn eerste stappen kan maken. Er ontstaat een aaneengesloten schakeling van steun, begrip en vriendschap, die ervoor zorgt dat je weer langzaam mee kan draaien.

Niemand zal verwachten dat ze het lek kunnen repareren of de schakel kunnen vervangen. Ze zullen met je meelopen, totdat je hebt ondervonden hoe je je weg kan hervinden en hoe je jouw wereld opnieuw kan laten draaien.

Model: Evelien Ligthart
Locatie: Lijnbaan, Rotterdam

Reacties

Populaire posts